Planera och anlägga en trädgård eller odling

Avhannah

Planera och anlägga en trädgård eller odling

När du ska anlägga en trädgård finns det en del saker som är bra att tänka på. Att tänka till och planera innan du sätter igång kan spara tid, energi och pengar. När du ska ha en trädgård är det även bra att ha olika redskap för att underlätta arbetet med trädgården. Om du ska ha en stor trädgård eller ha en större odling är en gödningsspridare väldigt användbar att ha. Det är många professionella bönder som använder en gödningsspridare. Men det kan vara lika användbart för privatpersoner som har större odlingar att använda en gödningsspridare. Oavsett vad du bestämmer att du behöver för redskap är det bra att införskaffa allt sådant innan du sätter igång med själva trädgården eller odlingen.

Hitta inspiration till trädgården

När du är i uppstartsfasen av en odling eller en trädgård är det viktigt att leta inspiration för hur du vill att det ska se ut. Ju mer inspiration du har desto tydligare bild kan du få av hur din kommande trädgård ska se ut. Du kan med fördel göra en moodboard för att samla det du gillar. Då kan du alltid gå tillbaka till din moodboard om du tappar den röda tråden.

Tänk praktiskt och kreativt

Nästa steg är att göra en skiss. Det är viktigt att du tänker både kreativt och praktiskt. Fundera över vilka delar av trädgården som ska användas till vad. Om du ska göra en trädgård i anslutning till ditt bostadshus är det en bra idé att ha samma stil i trädgården som huset har. Om du bor i ett bostadsområde kan det vara en bra idé att låta trädgården gå i liknande stil som grannskapet, även om din trädgård såklart ska vara unik.

Välj växter som passar ihop

När du sedan ska bestämma vad som du ska odla i din trädgård är det en bra idé att tänka på växternas färger. Välj blommor och växter som matchar bra ihop och som tillsammans utgör en bra helhet. När du ska anlägga en trädgård ska du även fundera över hur lättskött du vill att den ska vara. Det avgör även vad du ska välja för växter. Vid större odlingar är det viktigt att ha grödor som fungerar att odla ihop.

Om författaren

hannah administrator