Gör trädgården barnvänlig

Av155cm.se

Gör trädgården barnvänlig

Att ha en trädgård kan vara en riktig guldgruva om man har barn. Oavsett om ytan är stor eller liten är det skönt att kunna spendera lite tid utomhus. Dessutom mår barnen bra av att vara ute istället för att bara sitta inne bakom en skärm. Men hur gör man egentligen trädgården mer barnvänlig, och hur ser man till att barnen kan vara ute och leka med minskad skaderisk?

Ordna en lekplats

Ett bra tips är att ordna en lekplats där barnen kan ha roligt på egen hand eller med kompisar. En gungställning, en liten rutschkana och en sandlåda behöver inte kosta mycket pengar. Kanske har man ett rejält träd man kan hänga upp en gunga i? En stor plastlåda med låga kanter kan fungera som sandlåda och kanske har den även lock så katter inte kan komma och göra sina behov i den. Se till att leksakerna inte har vassa spikar eller liknande som barnen kan göra sig illa på.

Ta bort giftiga växter

Hos Giftinformationscentralen kan man få mer information om vilka växter som är giftiga för barn. På så sätt kan du enkelt ta bort dem från trädgården. Särskilt olika bär och blommor kan vara lockande. Vissa saker är inte farliga utan de smakar bara illa. Där kan man välja om man vill ha dem kvar eller inte. Några växter som inte är så bra för barn, men som man trots allt vill ha kvar kan man hägna in, eller kanske plantera dem i amplar.

Gör marken fallvänlig

Om man sätter upp gungor, klätterställningar med mera är det viktigt att man gör marken snäll att falla på. Börja med att ta bort stenar och grenar. Gräs är relativt mjukt. Man kan också sanda hela ytan, eller lägga ut mjuka skumplattor för utomhusbruk.

Barnsäkra grindar och staket

Det är alltid viktigt att man barnsäkrar staket och grindar. Barnen ska inte kunna ta sig ut på trafikerade vägar, eller kunna gå iväg fritt. Ha gärna grindarna låsta. På så sätt kan inte heller någon främmande komma in till barnen. Dessutom minimeras risken att hundar eller andra djur ska kunna komma in till barnen och eventuellt skada dem.

Låt barnen odla

Ännu ett sätt att göra trädgården mer barnvänlig är att låta barnen vara med och odla i egna små planteringar. Barnen kan få varsitt litet land att rensa ogräs och sätta frön med mera i. Låt barnen sätta ätbara växter, grönsaker eller blommor. Då lär sig barnet också var frukter och annat kommer från, istället för att man bara köper dem i butiken. Det ger också barnet en annan sysselsättning än att bara sitta inne. Växterna måste tas omhand varje vecka, och ogräs ska tas bort även om vädret inte är det bästa.

Om författaren

155cm.se