Anpassa för djur

Av155cm.se

Anpassa för djur

Har man husdjur av olika slag kan det också vara skönt att kunna släppa ut dem i trädgården. En hund kan rasta sig själv där, och en kanin kan äta gräs eller njuta av solskenet. Men hur skapar man en husdjursanpassad trädgård?

Rymningssäker trädgård

Har man ett djur som ska springa löst måste trädgården vara rymningssäker. En hund som springer lös kan annars bli en sak för polisen och hunden kan råka ut för olyckor. En katt är svårare att hålla inne, men det går att bygga en större bur eller voljär med tak som katten kan vara i. Då är den ute och får känna gräs under tassarna, men den kan inte rymma. När det gäller hundar, kaniner och andra djur är burar eller inhägnader med rejäla staket lösningen.

Plats för vatten och mat

I en husdjursanpassad trädgård måste det finnas möjlighet för djuren att äta och dricka. Det är klokt att ta in skålarna när djuren inte är ute, annars finns en risk att foder förstörs av regn, och dessutom kan råttor komma och äta upp den. Vattnet kan förorenas av fåglar. Se därför till att alltid byta vattnet med jämna mellanrum.

Leksaker som tål att vara ute

När du gör trädgården trevlig för ditt husdjur är det också bra om djuret har något att leka med. Välj leksaker som tål att vara ute så slipper du springa och plocka in och ut dem. Du kan också göra leksaker som hunden använder en gång, och sedan kastar dem. En tom toalettrulle med lite godis i som hunden får öppna själv är omtyckt och det är lätt att bara kasta resterna. En pinne att leka med är också populärt. Leksaker i plast kan i regel vara ute, men det är klokt att ta in dem när vintern närmar sig. När det gäller gosedjur och annat kan de vara ute, men de bör förvaras under tak.

Anpassningar för vilda djur

Även om man inte har några egna djur kan man istället anpassa trädgården för vilda djur. Man kan till exempel sätta ut ett fågelbad eller ett fågelbord där fåglarna kan äta, dricka och bada. Bor man mer ute på landet kan man också fodra till exempel rådjur eller annat vilt med frukt och ströfoder.

Om författaren

155cm.se